Akoestiek verbeteren

Een onderdeel van Shell was tijdelijk gehuisvest in het prachtige monumentale Berlagehuis. Helaas liet de akoestiek en geluidsbeheersing te wensen over. Binnen drie weken verbetering hierin aanbrengen volgens de wettelijke normen en eisen van Shell, was de uitdaging die wij als Argentum hebben opgepakt via collega-organisatie Puur & Partners.

Monumentale pand zorgt voor extra uitdagingen

Goede akoestiek is van groot belang. De nagalm in een ruimte maakt dat mensen elkaar niet goed kunnen verstaan en als onprettig wordt ervaren. Dit is te verbeteren, maar bij deze opdracht kwamen extra uitdagingen om de hoek kijken. Niet alleen moest worden voldaan aan de veiligheidscriteria op het gebied van Health Safety & Environment (HSE). We hadden ook te maken met een monumentaal pand, waarvan de identiteit moest worden beschermd en de entree een hoogte van 7,5 meter had. Shell wilde dat de aangebrachte oplossingen niet direct zichtbaar waren.

Imposante steiger

Onze collega was eindverantwoordelijk voor de planning, haalbaarheid, coördinatie, begeleiding en uitvoer van het gehele project. Met ruim 8,3 ton aan ijzer is er een steiger gerealiseerd, vanaf waar iedereen op een veilige manier kon werken. Door vervolgens een speciale techniek (BASWAphon Fine) toe te passen op de wanden en het plafond behoort de nagalm tot het verleden. De verstaanbaarheid is 100 % verbeterd en de identiteit van het gebouw van het gebouw is gelijk gebleven.

Onze aanpak

In onze rol waren wij eindverantwoordelijk voor de planning, haalbaarheid, coördinatie en begeleiding van de gehele projectuitvoer. Het doel: de akoestiek te verbeteren in de entree, atrium, lifthallen, bistro en trappenhuizen, zonder dat het direct zichtbaar was dat er aanpassingen hadden plaatsgevonden.

Eén van de grootste uitdagingen was hoe dit uit te voeren in een atrium/entree van 7,5 meter hoog (!). Met ruim 8,3 ton aan ijzer is er een steiger gerealiseerd vanaf waar iedereen op een veilige manier kon werken.

Door vervolgens BASWAphon Fine toe te passen op de wanden en het plafond behoort de nagalm nu tot het verleden. De verstaanbaarheid is 100 % verbeterd en de identiteit van het gebouw van het gebouw is hetzelfde gebleven.

"Interesse gewekt? We vertellen je graag meer over deze opdracht en onze gedachtegang rondom dergelijke projecten."

— Wessel van Soest, Transitiemanager